Всичко, което трябва да знаете за псориазис

Псориазисът е заболяване, което, ако вече някой, който да разкрие, така че можете да продължите наистина само по този начин, че симптомите са облекчени, сведени до минимум – в много случаи е напълно невидим. В обществото, за съжаление, има погрешно вярване, че това е инфекциозна болест. Това обаче трябва да се отрече, това е заболяване, което не може да бъде заразено. Що се отнася до причините за появата на тази болест, те не са били ясно идентифицирани и потвърдени досега.

Откъде идва псориазисът? Какви са причините за това?

В момента има много теории, които прокламират, което е причина за заболяването, но досега нито един от тях все още не е научно доказана и не се потвърждава от клинични проучвания. Една теория е, че това е автоимунно заболяване – заболяване, при което тялото започва да атакува собствените тъкани на тялото поради неизвестни и неясни причини. Една също толкова популярна теория е, че псориазисът е семейно разстройство, което се предава от родителите до тяхното потомство.

Какви са симптомите на псориазис?

Това заболяване обикновено се проявява между десети и четиридесет години. Това обаче не означава, че не може да се диагностицира при по-възрастни или по-млади хора. Първите симптоми на това заболяване е червено-кафяви бучки с различни форми, които се открояват на фона на много по-здрава кожа, и които са разположени най-вече на колената, лактите, или в сакралната област, задните части, ръцете или краката. Такава повърхност, върху която има промени, е покрита със сребриста скала, която се натрупва. Това се дължи на факта, че огнищата на болестта са възбудени. Тези промени, за съжаление, се увеличават с течение на времето. Нещо повече, псориазис се проявява и върху ноктите – малки, трудно забелязващи се дупки в табелата се появяват върху тях. Ноктите, които са засегнати от това състояние, са крехки, пожълтели и стратифицирани.

Какво е лечението на псориазис?

В този случай се използва предимно външно лечение, употребата на перорални лекарства се прилага само когато използването на първите лекарства не води до желаните резултати. В началото на лечението трябва фармакологично – с лекарства се люспи да се прилагат форми кератолитични със салицилова киселина в състава. За почистване на кожата преди прилагането на мехлем като дитранол и производни на витамин D са и случаи, в които е необходимо да се използват имуносупресивни агенти, които засягат имунната система. Много често като форма на терапия или фототерапия се използват, така че излагането на кожата – за да бъде ефективна нужда около двадесет процедури, които се извършват с честота 2-3 пъти седмично.

Това заболяване, което въпреки че не е заразен всъщност може да се появи на всички и във всяка възраст, но ако забележите първите симптоми те трябва да ги игнорира, защото бързо откриване на болестта и прилагане на подходящо лечение прави симптомите могат да бъдат почти незабележими.