Упражнения за разширени вени на краката

Разширените вени са една от най-често срещаните заболявания, претърпени от хора над 40 години. Наклонът към тяхното формиране е за съжаление генетичен, въпреки че правилната профилактика и начин на живот може да не позволят появата им. Как да се предпазим от разширени вени и когато се появят – как да премахнете разширените вени – това са най-важните въпроси, свързани с това състояние.

Образуването на разширени вени

Високите вени се образуват в резултат на генетични състояния, но също така и малко активен начин на живот, което води до проблеми с клапаните. Те не помпат кръв във вените си правилно. Увеличаването на кръвното налягане води до това, че той натиска с нарастваща сила върху стените на вените в краката, които се разширяват. Те не се връщат в оригиналната си форма и се виждат чрез тънка, опъната кожа като сини, усукани линии.

Видове разширени вени

Вериозните вени, описани по-горе, са така наречени първични варикозни вени, които възникват с ефикасни дълбоки венозни клапи поради стагнация. Факторите, които могат да ги задействат, са бременност, запек, повдигане на тежести или работа, която изисква много часове.

От друга страна, разширените вени са причинени от оклузия на дълбоките вени, което увеличава кръвообращението в повърхностните вени. Те са резултат от история на тромбоза, увреждане на клапите на дълбоките вени или пробождане.

Симптоми, предхождащи варикозно венозно заболяване

Често пренебрегваме първите симптоми на разширени вени, междувременно е в т.нар В периода на предразположение, което се проявява в усещането за уморени и тежки крака, подути около глезените, можете да ги противодействате, като промените навиците си. Венозни вени се появяват на краката, а силната болка в краката се определя от венозна клаудикация. Кожата над глезените е много трудна и раните, които трудно могат да се лекуват, могат да се появят на долните крака.

Противоклетъчна профилактика

Когато изпълнявате професия, в която стои или седи, и знаете за появата на разширена вена във вашето семейство, си струва да се грижите за правилния начин на живот, който пречи на неговото развитие:

  • чести промени в позицията по време на работа;
  • изпускане на наднорменото тегло;
  • оставка от носенето на здрави чорапи, колена или чорапогащи с плътни краища;
  • ходене в удобни обувки, без високи токчета;
  • използване на диета, богата на фибри и витамин С;
  • намаляване или отказване от пушене и пиене на алкохол.

Лечение на варикозни вени

В зависимост от диагнозата и вида на разширените вени, методите за лечение на заболяването могат да бъдат консервативни, включително често да почиват с крака нагоре и да носят специални турникети, както и фармакологични, когато приемат вазоконстрикторни лекарства.

Оперативните методи за отстраняване на разширените вени включват:

  • отстраняване – метода Babcock, по време на който се отстранява главната вена и клоните, които я напускат – нейното неблагоприятно положение са белезите, образувани след многобройни разрязвания;
  • минифококтомия – методът на Милър и Варади – включващ отстраняване на венозния багажник с малки секции;
  • кристаприпиране – методът на La Piverte, включващ вмъкване на върха на сондата, охладен с азотен оксид във вените, при което вената се прилепва към нея и се простира на парче по парче;
  • склеротерапия – нехирургичен метод за лечение на разширени вени чрез инжектиране във вената на агента, който причинява слепването на стените им.

Неинвазивният и безболезнен метод за отстраняване на EVLT разширени вени е все по-често избран от пациентите през последните години.